top of page

Mc Donalds'ın Sıcak Kahve Davası


Merhabalar,

Bugünkü blog yazımda ilginç davalardan birine daha yer vermek istiyorum. Davamızın halk arasındaki ünlenen ismi 'Sıcak Kahve Davası'. Bu dava gelmiş geçmiş en ünlü marka davalarından bir tanesidir. ABD'nin New Mexico eyaletinde geçen olay 1992 yılında başlayıp 1994 yılında nihayete eriyor.


80 yaşında olan Stella Liebeck ve torunu, birlikte Mc Donald's'ın arabaya servis bölümüne gidip kahve sipariş eder. Kahve için yalnızca 49 cent ödemiştir. Stella Liebeck, aldığı kahveyi arabanın içinde dizlerinin üzerine koyar. O esnada kahvenin dizlerine dökülmesi ile Stella Liebeck yanar ve apar topar hastaneye götürülür. 8 gün hastanede kalır ve kendisine 3. derece yanık teşhisi konulur. Bu sürede yaklaşık 9 kg kaybeder. Daha sonra ise kendisine 2 yıllık tedavi uygulanır.


Stella Liebeck, hastane masrafı olan 10.000$'ı ödemesini rica etmek için Mc Donald's'a dilekçe yazar, ancak Mc Donald's 800$ ödeme yapabileceğini bildirir. Yaşananların ardından yaşlı kadın, kahveyi olması gerekenden daha sıcak verdiği iddiası ile Mc Donald’s’a dava açar.


Stella Liebeck'in avukatı mahkemede Mc Donald's'ın kahvelerini 82-88 derecede servis ettiğini ve bu sıcaklığın 2 saniyede 3. derece yanığa neden olacağını ve bu yüzden kahvenin 60 dereceden yüksek sıcaklıkta servis edilmemesi gerektiğini savunur. Mc Donald's'ın avukatı ise arabaya serviste müşterilerin, kahvenin daha uzun süre sıcak kalmasını istediğini ve bu yüzden sıcak olması gerektiğini iddia eder. Üstelik kahvenin üzerinde uyarı bulunduğunu söylemesine rağmen, jüri bu uyarıyı yeterli bulmaz.


1994 yılında dava sonuçlanır ve jüri, Mc Donald's'ı %80, Liebeck'i %20 oranında kusurlu bularak yaşlı kadına 160.000 $ tazminat, ek olarak 2.700.000 $ cezai tazminat ödenmesine hükmeder. Hükmedilen miktar, Mc Donald's'ın günlük kahve satış geliri dikkate alınarak verilmiştir. Mc Donald's'ın 1994 yılındaki günlük geliri 1.350.000$ olarak belirlenir ve 2 günlük kahve satışı geliri kadar ceza verilmiştir. Karar, aralık 1994'te onaylanır.


Bu olay birçok Amerikan dizisinde ve filminde çeşitli şekillerde işlenmiştir. Üstelik bu konuyla ilgili bir de belgesel vardır:



Belgeselin Adı: Sıcak Kahve / Hot Coffee

Yönetmen: Susan Saladoff

Yapım ve Diğer: ABD / 88’, 2011,


Konu ile ilgili wikipedia sayfası: Liebeck v. McDonald’s Restaurants


Yapımda kendisinin yirmi beş yıl hususi adalet alanındaki hukuk çalışmalarının içeriğini oluşturan bireysel ve kurumsal ihmaller sebebiyle zarar görmüş bireylerle ilgili konular irdeleniyor. Bu yapım için 2009 yılında hukuk çalışmalarını bırakan Saladoff, prömiyeri Sundance Film Festivali’nde yapılan bu belgeseli ile bir çok ödüle layık görüldü; 


- Seattle Uluslararası Film Festivali’nde En İyi Belgesel Jüri Büyük Ödülü(2011), 

- Tampa ve Albuquerque Film Festivalleri’nde En İyi Belgesel ve 

- Traverse City Film Festivali’nde Her Amerikalının Görmesi Gereken Belgesel Ödülü

- Son olarak 2012 yılında TV Akademi Onu Ödülü ile Sıcak Kahve, “ilham veren, bilgilendirici, motive eden ve hayat değiştirici gücü olan programlara” verilen Bilinçli Televizyon Ödülü‘ne de layık görüldü.


Sıcak Kahve isimli belgesel, Türkiye’de Pera Müzesi’nde de gösterilmiştir. Bu davaya çok benzeyen bir başka dava ise 2010 yılında Starbucks’a karşı açılmıştır. ABD’nin New York kentinde yaşamakta olan Zeynep İnanlı adlı Türk vatandaşı, Manhattan’daki bir Starbucks şubesine girer ve çay sipariş eder. Kendisine sunulan çayı üzerine döken Zeynep İnanlı, dökülen çayın olması gerekenden çok daha sıcak olduğunu ileri sürer ve Starbucks’a karşı hukuki işlemlere girişir. Vücudunda ikinci dereceden yanıklar oluşan 28 yaşındaki Zeynep İnanlı; markanın, fiziksel ve ruhsal olarak acı çekmesine neden olduğunu belirterek Starbucks’tan yüklü bir tazminat talep eder. Bu tip beklenilmeyen olaylara karşı, özellikle Amerikan markaları, ürünleri üzerine pek çok ilginç uyarı işareti koymaya başlamıştır.




 
 
 

Commenti


bottom of page