top of page

Hukukçular İçin İngilizce Eğitimi

Herkese merhaba,

Bugün, geçen haftalarda Instagram üzerinden paylaştığım bir eğitim sertifikası hakkında yazıyorum. Eğitimi merak eden hukuk fakültesi öğrencileri için faydalı olacağını umuyorum.



Banka ve Ticaret Hukuku Araştırma Enstitüsü, Ankara Üniversitesi Cebeci kampüsünde yer alan ve birçok eğitimi içinde bulunduran bir enstitü. Benim daha önce bahsetmiş olduğum eğitim ise 'Hukukçular İçin İngilizce Eğitim Programı idi.


Açıkçası, her ne kadar özel üniversitelerde derslerin belli bir yüzdesi İngilizce olarak veriliyor olsa da uluslararası bir kariyer planı çizen her hukukçunun çok daha fazlasını öğrenmesi gerektiğini düşünüyorum. Kaldı ki eğer siz de benim gibi bir devlet üniversitesinde hukuk eğitimi alanlardansanız fakültelerin yabancı dilde akademik eğitim vermeye ne kadar uzak olduğunu bizzat tecrübe ediyorsunuz demektir. Bizlerin okullarda bu dersi alabilmesi ancak seçmeli olarak ders programına hukuk İngilizcesinin eklenmesiyle mümkün oluyor ki bu eğitim de akademik dil dağının yalnızca görünen yüzü diyebileceğim kadar yetersiz.


Yukarıda bahsettiğim eğitim, 2 yıl boyunca her hafta 2 ya da 3 gün şeklinde ve günde 2-3 ders saati sürecek şekilde veriliyor. Derslerin bir kısmını Türk, bir kısmını İngiliz hocalardan dinliyorsunuz. Hukuk fakültesindeki temel derslerin yanında Avrupa Hukuku, Amerikan Hukuku, İngiliz Hukuku gibi birkaç tane daha ders alıyorsunuz, hukuki çeviri nasıl yapılır mantığını öğreniyorsunuz, bunun için genellikle derslerde Anayasa ve uluslararası sözleşme çevirileri yapılıyor, herkesin çeviriyi nasıl yaptığı, nasıl daha öz şekilde anlatılmak istenilende bir eksik olmadan tercüme edilebileceği tartışılıyor.


Ara ara bazı dersler için sunumlar yapmanız veya yargı kararları hazırlamanız gerekiyor. Tabi bir de sınav haftaları oluyor... Derslerin yanı sıra katılımcılar öğrenci, hakim, savcı gibi geniş bir grubu içinde barındırdığı için bazen somut olay tartışırken hangi grubun karşısına o konuda neler çıktığı konusunda fikir alış-verişi yapılabilen ufuk açıcı bir ortamı da var.


Tabi bu eğitimi almaya hak kazanmak için öncelikle yazılı bir sınava, sonrasında da yazılı sınavdan belli bir puanı geçmeniz halinde (+B2 düzeyi isteniyordu en son, değişmiş olabilir, katılım şartlarını kontrol etmekte fayda var) bir mülakata tabi tutuluyorsunuz. Buradan alacağınız puanla birlikte ortalamanız belirleniyor, bu ortalama diğer başvuru yapanlarla birlikte bir sıralama alıyor ve buna göre kayıt yaptırmaya hak kazanıyorsunuz. Her yıl eylül ayına doğru başvurular başlıyor, bu sebeple ilgilenen arkadaşlar için söyleyebilirim ki, eğer İngilizce seviyeniz istediğiniz düzeyde değilse biraz çalışıp bu sınavları denemenizi şiddetle tavsiye ederim. (Hazır pandemideyken karantinayı fırsata çevirmeliyiz öyle değil mi? :))


Son olarak enstitünün linkini bırakıyorum ve herkese iyi çalışmalar diliyorum! :)




 
 
 

Comments


bottom of page