top of page

Kore ve Yunan Mitolojisinde Adalet Sembolleri (HaeTae ve Themis)

Kore mitolojisinde pek çok hikaye bulunur. Bunlar halk hikayeleridir. Bu halk hikayelerinde de pek çok olağanüstü karakter bulunur. Haetae bunlardan sadece bir tanesidir.


Pek çok kaynakta:

''Doğruyu ve yanlışı, iyiyi ve kötüyü birbirinden ayıran efsanevi mitolojik bir yaratık'' olarak tanımlanıyor.


Batı kültüründe Themis, adaletin temsilcisidir. Doğu kültüründe ise eskiden Munjado denilen mektup süsleme sanatı vardı. Bu sanat bir Çin halk sanatı olmakla beraber Japonya ve Kore'de de kullanılıyordu. Bu sanatta hukuku temsil eden bazı semboller vardı. Bu semboller oldukça fazla olmakla birlikte en sık kullanılanları bamboo, bir çeşit kuş türü ve HAETAE (해태) denilen bir hayvandı.




Önceleri sadece hukuki metinlerin yer aldığı parşömenlere çizilen bu sembollerden HAETAE, günümüzde önemli yapıların, mahkemelerin ve hatta sarayların bahçelerinde heykel olarak yerini alıyor.



(Seoul, Gwanghwamun meydanında Haetae anıtı)


Ancak bu sembolik hayvanın 3 ülkede de görünümü farklıdır. Bu hayvan, sembolik olarak yavaş ve sert hareket etmesi ile bilinir. Bunun anlamı ise hukuki değişimlerin de zaman içerisinde ama köklü şekilde meydana gelmesini sembolize etmesidir. Günümüzde ise Themis'in evrensel hakimiyeti malumdur.


THEMİS


Themis bize çok daha yakın toprakların mitolojisinden doğmuştur. Yunan mitolojisine göre adalet ve düzen tanrıçası olarak kabul edilir. Mitolojiye göre öfkeli ya da cezalandırıcı değildir. İlk dönemlerde tam zıddı olduğu Eris ile beraber ve benzer resmedilse de sonraki çağlarda gözleri bağlı ve elinde bir terazi ile resmedilmiştir. Roma mitolojisindeki Iustitia (ilahi adaletin tecessümü) Themis'in roma mitolojisindeki karşılığıdır denilebilir.

İlyada’da çok söz edilmez Themis'ten. Efsanesi, öyküsü yoktur. Her yerde her zaman vardır. Adı ise koymak, yerleştirmek, oturtmak anlamına gelen bir kökten türemiştir.


Kısaca belirtmek gerekirse;

“Kılıç” adeletin verdiği cezaların caydırıcılığını ve gücünü,

“Terazi” adaleti ve bunun dengeli bir şekilde dağıtılmasını simgeler.

“Kadın” olması bağımsızlığı,

Ayrıca kadının gözünün bağlı olması ise tarafsızlığını simgeler.





 
 
 

Comments


bottom of page